Thursday, August 26, 2010

MARI LEBIHKAN BERAMAL BAIK

Allah SWT telah berfirman menyeru Ummah melakukan pengabdian terbaik kepadaNYA di dalam Al Qur'anulkarim.  Antara ayat-ayat suci yang cukup jelas dan nyata ialah seperti berikut:


Di bulan Ramadhan Al Mubarak ini kita di seru supaya melebihkan lagi amal ibadat siang dan malam.  Bukan saja melakukan yang wajib, tetapi juga amalan-amalan sunat.

Jika kita menyebut nama Allah SWT setiap pagi dan petang, menghidupkan malam dengan solat-solat sunat serta sedaya upaya memenuhi malam dengan bertasbih, semua ibadah-ibadah lainnya akan turut dapat dilaksanakan juga dengan terbaik.

Thursday, August 12, 2010

SALAM RAMADHAN

Pak Caq ingat nak menulis pada hari pertama semalam tapi bila dah agak lewat malas la pula.  Apa pun Pak Caq mengucapkan selamat berpuasa kepada semua yang sudi berkunjung ke ruang Pak Caq ini.  Semoga kita semua dirahmati dengan kekuatan fizikal dan mental untuk dapat melakukan segala ibadah di bulan puasa tahun ini dengan sebaik mungkin.  Amin.

Hari ini dah masuk hari kedua kita berpuasa di bulan Ramadhan Al Mubarak yang mulia.  Kedengarannya suasana sedikit aman di persada antarabangsa.  Tetapi di arena tanahair sekitar alam kita, terdengar pula ribut sana sini.  Semoga semua segera insaf akan kebesaran Allah SWT dan balasan di atas kemungkaran manusia di SANA.  Amin, Ya Rabbal A'alamin.

Friday, August 6, 2010

MARI BACA AL QURAN

Hanya tinggal beberapa hari saja lagi kita akan menyambut Ramadhan Al Mubarak.  Salah satu amalan yang baik ialah untuk cuba membaca Al Qur'an sehingga khatam.  Kita boleh saja bermula dari hari ini.

Doa Sebelum Mula MemBaca Al Qur'an

Pak Caq nak berkongsi satu doa yang baik sebelum kita mulakan membaca Al Qur'an.  Doa ini Pak Caq ambil dari salah satu siri penerbitan Al Quran dengan terjemahannya.  Ia mudah dan padat.  Cubalah amalkan.

Seperti biasa adalah lebih baik untuk kita melakukan adab-adab yang disarankan sebelum membaca ayat-ayat suci.  Adab-adab yang baik ialah seperti berikut:
  • Mulakan dengan membaca 'Aau'uzubillah.'
  • Kemudian bacalah 'Bismillah.'
  • Baca pula doa seperti di atas.
  • Sudahi dengan 'Rabbana Atina Fiddunya Hassanah.'
  • Barulah teruskan membaca Al Qur'an.
Semoga  kita sekelian mendapat berkat.  Amin.