Friday, July 31, 2009

'KHUTBAH JUMAAT'

Cakap-cakap Hari Jumaat

Diam tak diam, dah masuk seminggu Pak Caq turut mewarnai Maya ini.

"Supercool...a nice experience."

Pak Caq suka le sbb dpt menulis n bercerite frm my heart. Bukan ape, Pak Caq ni dah semula jd pendiam. Tp mana ada org yg takde cerite, cuma kekadang tak pandai nak duk bercerite. So, elok benar dpt platform mcm ni. 'I get to share my thoughts and experiences,' kan?

Mungkin dek kerana arini hari Jumaat Pak Caq teringat pula kisah jemaah masjid.

Ya, dah lama Pak Caq perhatikan. Nape ye, ramai betul org tunggu sampai dah nak abis khutbah baru msk solat? Ade pulak yg msk lewat ni, main rempuh msk n duduk di saf depan. Dah mcm kat Masjidil Haram di Mekah! Abis kaki org tersepak, dan kepala org dilangkahnya...

Satu ari tu Pak Caq duduk kat pintu msk. Saje nak tgk pe'el manusia. Waa, ramai betul yg bz mkn di luar sana. Patut le makin ramai org berjual, dah jd mcm ada pesta makan pulak le. Now, bukan saje gerai makan, dah 'mcm2 ada.' Agaknya tu le yg makin lama, makin ramai pulak yg lewat msk solat.

Terfikir jugak...mana kesopanan Jumaat...kankah khutbah bertujuan mengajak umah kepada kebaikan? Islam menyarankan supaya jemaah diam kyusuk utk dgr khutbah.

Camne plak bila dah khutbah, mereka masih duk lepak-lepak dan makan kat luar Masjid? Boleh dgr ke khutbah? Atau soalan yg lbh tepat, boleh berkesan ke khutbah?

4 comments:

  1. apabila konsep disalah faham.bila khutbah disangka macam ceramah,forum+etc.

    ReplyDelete
  2. Assalamualikum! Your blog is very nice. The images are very beautiful. God is Great. Best wishes.

    http://www.thedynamicnature.com

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. God is Great. Tq bro Mahmood. May Allah bless U2.

    ReplyDelete
  4. salam sobat,,khutbah jum'at sama dengan tempat saya berada,,wajib didengarkan oleh seluruh umat yang beribadah sholat jum'at.
    terima kasih teah berkunjung dan follow di AJUBAIL.S.A,,met kenal ya,,,,saya juga sdh follow..trims.

    ReplyDelete