Monday, September 7, 2009

SELANGOR CUTI NUZUL AL QURAN = HARI 'SHOPPING' RAYA DI KL

Assalamualaikum. Selamat Bertemu kembali.

Hari ini Selangor cuti Nuzul Al Quran. Di tiap-tiap tahun sama je. Pada hari ni, begitu ramai le orang Selangor, ataupun yang duduk kat Selangor ni, pergi serbu ke Kuala Lumpur. Akan penuh sesak la di Jalan Tunku Abdul Rahman dan Jalan Masjid India tu terutamanya. Mengikut pengalaman Pak Caq, pada hari ni, kat mana gerai pun penuh dengan orang nanti. Kat kedai pun ramai juga.

Oleh sebab tak nak berasak-asak tu la semalam isteri Pak Caq ajak pergi shopping Hari Raya kat sana tu. Bukan nak beli apa sangat pun. Tujuan utama ialah untuk membeli 4 pasang kasut raya, iaitu sepasang seorang kerana tahun lepas semua tak beli kasut raya. Isteri Pak Caq ni prinsipnya mudah je; tiap seorang ahli keluarga sekurang-kurangnya beli satu item baru sempena menyambut Hari Raya, tak kira la baju ka, kasut, songkok, atau tudung. Habis-habis tak ada, beli baju dalam je. :)

Ingatkan kita orang pergi pukul 10.00 pagi dah awal le. Eh, rupanya dah jem. Orang Bandaraya KL pun dah tutup jalan susur masuk kat Bank CIMB di Jalan Tun Perak tu. Nasib baik jugak mereka tak tutup jalan masuk kat Stesyen LRT tu. Tapi kena 'crawl' lama juga, ada la lebih setengah jam. Dah sampai dalam dah tak ada satu pun 'parking bay' lagi.

Mula tu Pak Caq 'pull-up' dan tunggu dekat dengan 'Semua House.' Tapi lori besar Alam Flora pulak lalu kat situ. Terpaksa le bergerak dan buat satu pusingan kat Jalan Melaka. Punya la ramai yang 'park' aje kat mana ada 'space.' Tapi Pegawai Bandaraya pun dah ramai duk saman!

Pak Caq pusing dan 'pull-up' kat Mydin pulak. Alhamdulillah, sekejap je lepas tu kereta paling dekat dengan Pak Caq keluar. Jadi dapat la parking.

Ehh, rupanya jalan kaki pun jem juga. Kedai kasut kan kat Jalan Tunku Abdul Rahman. Terpaksa la bersesak dengan semua pengunjung tu. Tambah melambatkan lagi kerana ibu mertua Pak Caq ikut sama. Umurnya dah melebihi 80 tahun, dan jalannya mesti la lambat, tetapi dah beliau nak ikut, layan je la.

Ingatkan pergi hari Ahad dan awal sikit kut la OK. Rupanya jem teruk juga. Hari Sabtu sebelum tu saja je tak nak pergi kerana nak mengelakkan jem sebab hari Sabtu kan Sogo buat sales. Kita orang dah lama juga tak pergi sales kat Sogo tu sebab jem dalam 'mega store' tu ya Allah, punya la teruk. Lepas tu, hujung-hujung nanti beli yang tak on sales atau yang hanya ada diskaun 10%.

Tapi ternyata keputusan kita orang berdasarkan faktor itu dan datang 1 hari kemudian, hari Ahad, kerana fikirkan keadaan akan lebih baik, tak betul la. Jem dengan kereta, dan jem juga dengan orang. Lihatlah gambar di bawah yang Pak Caq ambil semalam - dah jadi satu lautan manusia yang luas.


Pemandangan di Lorong Jalan Tunku Abdul Rahman

Semua jalan dan lorong sama je. Semuanya jem. Eh, apapun, sorry la ya, kalau anda yang kelihatan di gambar ni tak suka gambar anda disiarkan. Habis camne nak buat? Ini kan berita terkini. Kira macam wartawan buat liputan berita la, tapi ni kira wartawan sambilan yang amatur. :)

Ingatkan boleh la selesai 'shopping' dalam masa 2 jam, tapi dah jadi sampai 3 jam lebih. Tu pun cuma dapat 2 pasang kasut, beberapa helai tudung dan biskut raya serta buah kurma. Biskut raya dan buah kurma ni keputusan spontan je. Dah barang yang nak dibeli tu tak ada saiz, dan ibu mertua Pak Caq pula cerewet sangat semua tak berkenan, jadi dah sambil lalu tu beli la biskut raya dan buah kurma yang dah terberkenan.

6 comments:

  1. ngaa.takpe la.layankan je la kan.masa kita muda dia layan kita,time ni time kita pula layan dia.kankankan?

    ReplyDelete
  2. baru sahaja follow blog saudara :)

    ReplyDelete
  3. saya pun lalu jalan tar semalam..sesak yang teramat..dah la bnyk jalan tutup, susah nak bergerak..last2 pegi sogo sekejap ja terus ca alif ba waw ta..

    ReplyDelete
  4. salam pak caq..

    saya kerja kat PWTC..
    mesti parah nak balik ari nih..
    sebab kena lalu skit jalan nak pi TAR..
    adeh :(

    ReplyDelete
  5. yes.. pak caq... cite sebenar bukan yg di reka2.

    ReplyDelete